Foto: Foto:Peter BowinVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hjärtan målades över hakkors

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Kim Demånes Ronnebydrake fick en oönskad symbol målad på halsen.
– Med all respekt för yttrandefriheten – det här är patetiskt, säger han. Han uppmanade sin konstnärskollegor att måla hjärtan över hakkorset – något som genast hörsammades.

Via sociala medier efterlyste Demåne, som för tillfället inte befinner sig i Sverige och Ronneby, någon som kan täcka över den hakkorsliknande symbol som målats på trädrakens hals.

Symbolen ger, enligt drakens skapare, en felaktig bild av konstverket.

– Jag har inte polisanmält skadegörelsen och tänker inte göra det heller. Ett offentligt verk bär alltid risk att bli övermålat eller bortaget. Men jag hoppas att en målare så fort som möjligt kan sudda ut den sura minen, säger Kim Demåne.

Och inlägget delades flitigt och en kort tid därefter lades en bild upp där Ronnebydraken fått tre hjärtan på halsen istället – bilden tog av Peter Bowin, ordförande för vänsterpartiet i Ronneby.

– Jag bekostade färgburken, men det var ett par ungdomar som målade. Man ska inte kladda på offentlig konst men i det här fallet tyckte det var berättigat, i kärlek till Kim Demåne, säger Peter Bowin.

Men konstnären har ju själv bett om att det ska målas hjärtan på draken?

– Har han det? Jamen då hade vi ju samma tanke, då känns det ännu bättre, säger Peter Bowin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer