Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera gånger har personer fått sitta kvar i arresten då häktet i Karlskrona redan är överfullt. Det berättar kriminalvårdschef Richard Boström. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Häktet i Karlskrona överfullt – rum har gjorts om för ett ge fler häktade plats

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste månaden har beläggningen på häktet i Karlskrona legat på nästan 150 procent. Häktade har fått flytta ihop och bo i våningssängar och besöks- och isoleringsrum har använts som celler. 

Det är något som Sveriges radio var först med att rapportera.

– Det är en svår situation, men vi har vetat om att detta skulle ske och förberett med personalförstärkning och gjort om inuti häktet, säger kriminalvårdschef Richard Boström.

Just nu har de originalplatser för 23 intagna, men gjort utrymme för att kunna ta in 34 stycken häktade. Platsbrister är också ett problem för Kronoberg och Skåne som man tidigare kunnat samarbeta med.

– Man får vara glad om man hittar en plats i Sverige överhuvudtaget, säger Richard Boström.

Följ med kriminalvårdschefen in i häktet hör honom berätta om hur man bestämmer vilka som kan bo ihop och hur man löst situationen praktiskt.

Häktning

Personen häktas om det finns risk att denne försvårar brottsutredningen, undanröjer bevis eller riskerar avvika. Kravet är att den misstänkte är på sannolika skäl misstänkt för ett brott som kan ge minst ett års fängelse. 

Personen får hållas häktad högst fjorton dagar, därefter måste en ny häktningsförhandling genomföras. Det finns ingen bortre gräns för hur länge en person kan sitta häktad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.