Foto: SVT

Hallbygge för gymnaster riskerar att missa miljonbidrag

Publicerad

Gymnastikhallen på Rosenholm i Karlskrona har länge varit för trångbodd för gymnasterna. Men efter två år har fortfarande inget slutgiltigt beslut fattats i ärendet.

Karlskrona Gymnastikförening har i dag drygt 900 aktiva medlemmar och växer stadigt. Det har inneburit att hallen har blivit för trång.

– Omklädningsrummen är dimensionerade för 60 personer, men ofta är vi 100 här samtidigt. Och i hallen blir det för trångt, det blir en säkerhetsrisk, säger Tommy Melin, ordförande i Karlskrona GF.

För två år sedan drogs processen igång om att bygga till hallen. Föreningen själva har tagit fram en offert där det skulle kosta 21 miljoner kronor – men kommunen anser att bygget kommer bli några miljoner kronor dyrare än så.

Riskerar missa bidrag

Karlskrona kommun har redan skjutit till 11 miljoner kronor, och där utöver har Blekinge Idrottsförbund gått in med 400.000 och föreningen har tagit två miljoner ur sin egen kassa. Dessutom har Allmänna Arvsfonden beviljat ett bidrag på 5,2 miljoner kronor – men det bidraget riskerar nu att frysa inne.

– Vi tappar de pengarna vid årsskiftet, om inget beslut har fattats innan dess. Så det borde ligga i kommunens intresse att snabba på det här ärendet. Dessutom går vårt bygglov ut i december, säger Tommy Melin.

En namninsamling har startats för att snabba på beslutsfattandet – i dagsläget har den drygt 800 underskrifter.

Hoppas på snart beslut

På fritidsnämndens senaste sammanträde föreslog man kommunstyrelsen att skjuta till totalt 26 miljoner kronor till bygget. Men ärendet har bollats tillbaka till tjänstemännen för att hitta en lösning på var pengarna ska tas ifrån, samt hitta möjliga justeringar i byggets omfattning.

– Det blir rörigt om nämnderna inte föreslår lösningar utan istället lägger olösta frågor i kommunstyrelsens knä. Jag tror dock att en lösning kommer presenteras så kommunstyrelsen kan fatta beslut i november, säger Patrik Hansson (S), kommunalråd.

Även kommundirektören Carl-Martin Lanér hoppas på ett beslut före årsskiftet. Det gör Tommy Melin försiktigt positiv.

– Jag hoppas verkligen att han har rätt, och håller tummarna för det. Det skulle dock vara glädjande om det var ett positivt beslut, för ett negativt vill jag inte ha, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.