Mattias Svensson, gruppchef och yttre befäl i Blekinge nordöstra Skåne, var en av många poliser som valde att lämna yrket till följd av omorganisationen. Foto: SVT/Jennifer Alm

Mattias återvände till polisyrket: ”Svårt att vara utan det”

Uppdaterad
Publicerad

Många poliser lämnade yrket efter polisens omorganisation 2015. En av dem var Mattias Svensson, som slutade efter att hans tjänst försvunnit.
Men nu har han valt att återvända.

Till följd av polisens stora omorganisation 2015 valde många poliser att lämna yrket. Mellan 2015 och 2019 slutade 346 poliser i Region Syd, av annan anledning än pension.

Mattias Svensson, gruppchef och yttre befäl i Blekinge nordöstra Skåne, valde att lämna arbetet som polis i april 2018, efter att hans dåvarande tjänst försvunnit i samband med omorganisationen.

– Jag älskade att gå till jobbet, men när jag inte fick fortsätta med den tjänsten blev jag mest sur och bitter, säger han.

”Svårt att vara utan det”

Mattias Svensson fick en tjänst inom Försvarsmakten. Men trots att han trivdes bra på sitt nya jobb dröjde det bara ett år innan han sökte sig tillbaka till polisyrket.

– Har man en gång varit polis är det svårt att vara utan det. Så när jag såg att det fanns en tjänst ute för gruppchef/yttre befäl sökte jag den, säger Mattias Svensson.

Han vet att det finns fler poliser i Blekinge som också valt att återvända till yrket efter avhopp.

Bättre förutsättningar i dag

Enligt Mattias Svensson är stämningen inom polisen mer positiv i dag än när han lämnade yrket.

– Det har blivit betydligt bättre. Vi har bättre resurser och vissa delar som inte blev bra vid omorganisationen har gått tillbaka, säger han. 

Vilka delar tänker du på? 

– Exempelvis att Blekinge delades upp i två olika polisområden vid omorganisationen. Nu är Blekinge ett område tillsammans med nordöstra Skåne, vilket jag upplever som mycket positivt, säger Mattias Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.