Jörgen i Ronneby drabbas av utökat strandskydd: ”Stora försämringar”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen vill satsa på utveckling och nybyggen längs Ronnebys kust, med ett förslag om att utöka strandskyddet från 100 till 300 meter. Men förslaget möter på kritik från markägare och företagare.

– Det här innebär väldigt stora försämringar för mig, säger Jörgen Garnegård.

På sin gård med tillhörande öar och hav hyr han ut båtar och boende till bland annat sportfiskare. En utökning av strandskyddet skulle försvåra utvecklingen av företaget.

– Det är väldigt stora områden på min mark som faller bort och även allt vatten runt öarna, säger han.

2 500 fotbollsplaner

Kurt Svensson har tidigare jobbat som ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Ronneby. Han menar att länsstyrelsens förslag innebär att Blekinge är ett av få platser i Sverige där nu områdena med utökat strandskyddet ökar – enligt hans uträkningar handlar det om mark motsvarande 2 500 fotbollsplaner.

– Hälften av Ronnebys 13 mil långa kust kommer drabbas och då räknar jag inte in alla öar och vattnet.

135 fastigheter

Även Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, riktar kritik mot planerna på utökningen, som kommer att beröra 135 jordbruksfastigheter.

Erik Olofsson, som representerar Ronnebys lokalorganisation, är övertygad att en utökning kommer att överklagas.

– Det är inte första gången länsstyrelsen försöker driva igenom detta och med framgång har vi ju tidigare lyckats motarbetat det, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan går vi igenom hur reglerna för strandskyddet ser ut. Foto: Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.