I klippet får du följa med när Josip Jakosevic visar Tyska kyrkan för sin dotter. När han var 17 år sökte han skydd i kyrkan i Karlskrona. Foto: Helena B Nilsson/SVT

Han flydde kriget och sökte skydd i Tyska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Josip Jakesevic var 17 år när han kom från krigets Bosnien till Sverige. Under några veckor sökte han skydd i Tyska kyrkan mitt i Karlskrona tillsammans med hundratals bosnienkroater som riskerade utvisning. Hustrun dog för tre år sedan – men hon ville att han skulle berätta sin historia för dottern.

Det är 25 år sedan kriget i Bosnien-Hercegovina slutade. Den 14 december 1995 signerades fredsavtalet som förhandlades fram på en flygbas i Dayton i USA.

Många hade då flytt till Sverige från forna Jugoslavien. Det var ett grymt krig mellan de tre grupper som bodde i Bosnien Hercegovina, bosniaker, kroater och serber med 100 000 döda och mer än 2 miljoner flyktingar.

Josip Jakesevic kom från Jajce i centrala Bosnien-Hercegovina.

– Jag har upplevt allt det hemska man kan uppleva med ett krig. Massförstörelse, tusentals granater och flygattacker, säger han.

Riskerade utvisning

Som 18-åring blev han talesperson för hundratals bosnienkroater när de i mars 1995 riskerade utvisning och sökte skydd i Tyska kyrkan.

Han hade lärt sig svenska på fotbollsträningar.

– De slutade prata engelska med mig så jag fick bläddra i lexikon. Ganska snart gick rykten om att det fanns en som kunde lite svenska.

Josip Jakesevic ingick i en delegation som uppvaktade dåvarande invandrarministern Leif Blomberg (S) i Stockholm.

– Det var ett speciellt möte. Det var 5 000 bosnienkroater som hotades av utvisning.

Karlskronaborna hjälpte till

Inne i kyrkan sov man på de hårda kyrkbänkarna. Karlskronaborna hjälpte till med mat och filtar.

– Vi blev väldigt väl omhändertagna, säger Josip Jakesevic.

I maj 1995 fick de tillfälliga uppehållstillstånd då krig brutit ut på nytt även i Kroatien. I december skrevs fredsavtalet under.

Permanent uppehållstillstånd fick han inte förrän flera år senare.

Han har i dag vänner från alla sidor. Hemma är både i Jajce och i Karlskrona.

– Man får inte glömma men man måste gå vidare. Man måste förlåta.

Nedan kan du se Sydnytt-reportaget från 1995 som berättade om Josip Jakesevic och de övriga flyktingarna i kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.