Foto: SVT

Han följer partiledaren – vill nu förbjuda böneutrop

Uppdaterad
Publicerad

Fem månader efter att minareten i Kungsmarken invigdes kräver Kristdemokraterna i Karlskrona plötsligt att böneutropen förbjuds.

– Vi ansluter till partiledningens linje. Själv behöver jag sätta mig in frågan, säger partiets lokale ordförande Bengt Jönsson.

Det var i en intervju med Ekot som Kristdemokraternas partiordförande Ebba Busch Thor framförde och utvecklade kravet på förbud mot böneutrup från moskéer i Sverige.

– Böneutropet har som syfte att proklamera en religions andliga makt över ett bostadsområde, sa hon i radiointervjun.

I moskén i Kungsmarken har islamiska Kulturföreningen haft böneutrop sedan i slutet av oktober förra året.

”Ebbas ord gäller”

Kristdemokraterna i kommun har tidigare inte offentligt framfört några invändningar mot utropen – men efter partiledarens utspel har frågan aktualiserats.

– Vi har inte diskuterat det tidigare, men efter Ebbas uttalande har vi kommunicerat det här internt. Vi ansluter till partiledningen linje för vi vill ha en röd tråd i vår politik.

Vad har du själv för argument till att införa ett förbud?

– Jag måste läsa på först. Jag behöver sätta mig in i frågan. Tills vidare är det Ebbas ord som gäller, säger Bengt Jönsson.

Blir det här en valfråga för KD i Karlskrona?

– Vi driver frågor som är viktiga för alla som bor i kommunen. Det här kan vara en sådan fråga.

”Valtaktisk manöver”

Kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) har tidigare inte hört några KD-invändningar mot böneutropen i den lokalpolitiska debatten.

– Som jag ser det är det en valtaktisk manöver. Men för mig att det främmande att bedriva kommunalpolitik utan att kunna klä den i goda argument.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.