Oscar Olsson har tävlat i OCR under de senaste tre åren och för två månader sedan var han en av initiativtagarna till att starta föreningen Karlshamn OCR. Foto: SVT

Han hoppar över hinder – på professionell nivå

Uppdaterad
Publicerad

Den snabbt växande sporten OCR har fått fäste i Karlshamn och går ut på att ta sig genom en hinderbana på uppemot en mil i svår terräng. Oscar Olsson, som är kvalificerad till både EM och VM, testade 2014 sin första tävling, och efter det var han fast.

Oscar Olsson har tävlat på elitnivå under de senaste tre åren och deltog förra året i både VM och EM, där han var med och tog guld i lagtävlingen. Även i år är han kvalificerad till tävlingarna. 

– Det började med att jag för skojs skull anmälde mig till en hinderbanetävling och kände att jag fastnade helt. Jag har alltid älskat att klättra, att kombinera det med löpning tycker jag är strålande, säger Oscar Olsson.

OCR eller Obstacle Course Racing som sporten heter översätts enklast till hinderbanelöpning och har i Sverige omkring 5000 utövare. Men för 25-årige Oscar Olsson var träningspassen inledningsvis väldigt ensamma.

– Jag började att träna för fyra år sedan och var då helt ensam i en gymnastiksal. I dag har jag fulla pass varje gång, det är superhäftigt.

Startat förening

I Blekinge är det runt 200 personer som tävlar i OCR, som än så länge är centrerad kring de stora städerna i Sverige. Nu vill han att fler ska hitta till sporten. För två månader sedan var han en av initiativtagarna till att starta föreningen Karlshamn OCR, som på bara några veckor fått ihop över hundra medlemmar.

– Det var dags att ta nästa kliv för att kunna utveckla sporten och då är föreningen rätt väg att gå. Efter sju veckor har vi redan 108 medlemmar, vilket är helt otroligt. Vi har en fullt fungerande ungdomsverksamhet vilket var ett av våra huvudmål med att starta föreningen, säger han.

Oscar Olsson deltog förra året i både VM och EM där han var med och tog guld i lagtävlingen, även i år är han kvalificerad till tävlingarna. Foto: SVT

15-åriga Alicia Zeberg är en av medlemmarna i föreningen och är även hon klar för VM. 

– Det går jättebra! Jag har kvalat in till VM i London genom ett danskt lopp.

Hur känns det?

– Det känns jättekul, jag satsar på att komma på pallen så det blir hårdträning nu, säger Alicia Zeberg.

Oscar Olssons målsättning är att hamna på en topp tio placering i sin egen åldersklass, både på EM och VM.

– Sen ska vi så klart försvara EM-guldet i lagtävlingen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.