I ungefär fem månader har Martin Bergstrand Bolinder jobbat som äldrekurator i Sölvesborgs kommun. Han arbetar med samtal och stöttning för invånare i Sölvesborg över 65 år som redan får insatser av kommunen genom till exempel hemtjänst, hemsjukvård eller särskilt boende.
– De äldre blir alltid tillfrågade om de vill ha kontakt med mig. Då ringer jag upp och stämmer av hur personen mår och sen åker jag dit, säger han.
Många öppnar upp sig
Psykisk ohälsa är vanligt bland äldre är vanligt i landet och var tredje kvinna och var femte man över 77 år har besvär med ångest, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten och Aging Research Center, ARC.
Att det finns ett behov bland de äldre av att prata med någon om sitt mående märker Martin Bergstrand Bolinder av även i Sölvesborg.
– Jag försöker hitta en öppning till samtal och sen får personen styra samtalet ganska mycket själv. Många gånger berättar personen vad som tynger en, säger Martin Bergstrand Bolinder.
Ensamhet och förluster påverkar
Vad är det som göra att många äldre mår dåligt?
– Mycket handlar om ensamhet och förluster av olika slag men också kroppsfunktioner och att man inte klarar lika mycket som tidigare.
Genom att samtala med äldre hoppas Martin Bergstrand Bolinder kunna fånga upp dem som mår dåligt.
– Min förhoppning är att våra äldre i kommunen ska må bättre, säger han.