Se hur en arbetsdag kan se ut som sopgubbe. Foto: SVT

På tur med sopgubben i Karlskrona: ”Ett underbart jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Johansson har jobbat som renhållningsarbetare i flera år och har inget emot att kallas sopgubbe.

– Folk står ändå som frågetecken när jag presenterar mig som sopgubbe, säger han.

Intresset för branschen fick Mattias Johansson redan på gymnasiet. Han kände ingen som jobbade som renhållningsarbetare men i dag ångrar han sig inte en sekund att han valde jobbet.

– Det var helt rätt val. Jag älskar att vi är så aktiva och kundkontakten vi har varje dag, säger han.

Han jobbar som många andra – 40 timmar i veckan, måndag till fredag. Men arbetsuppgifterna skiljer sig. Att åka ut i Karlskrona och tömma kärl är bara en del av jobbet.

– Man kan säga att en stor del av jobbet är planeringen. Vilka områden vi har är olika och alla rutter måste planeras, säger Mattias Johansson.

Jobbar med arbetsmiljöproblem

Men det finns arbetsmiljöproblem som diskuteras aktivt. Många kanske kan tro att ett av problemen är lukten arbetarna måste stå ut med, men nej, lukten från kärlen är faktiskt i de allra flesta fallen obefinlig.

– Problemen som finns är ju att det kan vara väldigt tunga kärl för oss ibland och att vi får damm i ögonen precis när kärlen töms. Ögonen blir ju väldigt torra, säger han.

En lösning har varit att de åker ut två och två när de har möjlighet, vilket har varit en stor förenkling enligt Mattias Johansson.

Vill du se hur en arbetsdag kan se ut? Kolla då klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.