Rosteriverksamheten startade i lokalen i Mörrum våren 2012. Där bjuder han idag in både kunder och andra intresserade på kaffeprovningar.
Lördagskvällens SM-tävling i kafferostning blev jämn eftersom storfavoriten Joanna Alm sjukanmälde sig.
– När det visade sig att storfavoriten Joanna inte kunde delta, blev det riktigt öppet i tävlingen och väldigt spännande, säger Henrik Arvidsson.
Rosta och bedöma
I SM-tävlingen fick de fem deltagarna först bedöma bönor som inte rostats. Sedan skulle de rosta, mala och smaka egna prov av fyra sorters kaffebönor. Ett kaffe från en sorts böna, kallat single origin och ett från tre olika bönor kallat blend.
– Då smakar man det och gör sin planering för en större rostning, där du bland annat motiverar smak och rostningsgrad.
De tävlande rostade sedan om sina blandningar, som redovisades för juryn på torsdagskvällen. Då var det bara att vänta.
”Otroligt spännande”
Henrik Arvidsson vann den jämna SM-tävlingen med en halv poängs marginal till tvåan.
– Det var otroligt spännande fram till lördagen och helt sjukt att det blev jag till sist, säger han.
Hur smakar vinnarkaffet?
– Min tanke med single origin var friskt, elegant med viss fruktighet och lite sötma. Blandningen blev välbalanserad med nötighet, citrustoner och mycket kropp.
Segern i SM innebär att Henrik Arvidsson får representera Sverige när VM avgörs i Kina i december. Han känner sig ärad av att få vara med där.
Hur ska du träna och förbereda dig inför VM?
– Det gäller att ligga i hårdträning och ta ut så mycket kunskap som möjligt från varje rostning framöver. Jämföra rostningar, analysera och förstå rostningsgraden, smaka och bedöma syrlighet.