Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både rösten, manuset och omslagsbilden till podcasten är AI-genererad. Hör hur den låter i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

AI-genererad podd om Ronneby: ”Skriver sitt eget manus”

Publicerad

Populära besöksmål, veckoliga evenemang och historisk fakta om Ronneby – det kan man höra en datagjord röst prata om i den AI-genererade podcasten ”Ronnebypodden” som Fredrik Johansson skapat.

– Den skriver sitt eget manus, även om jag kan peta det lite i rätt riktning, säger han.

Sedan AI-verktyget ChatGPT lanserades ifjol har Fredrik Johansson från Ronneby varit intresserad av artificiell intelligens.

– Jag följer utvecklingen inom AI och kom över en AI-genererad podcast som jag blev inspirerad av, säger han.

Podcasten handlade om en fiktiv stad i USA. Men Fredrik Johansson tänkte att man likväl kunde ta samma grepp om en stad som finns på riktigt – exempelvis staden han själv bor i.

För besökare till Ronneby

Hittills ligger två avsnitt av ”Ronnebypodden” ute, både på svenska och engelska. I framtiden planerar han även att släppa avsnitt på tyska och dari – för att nå ut till fler.

– Den är för alla som antingen bor i, är intresserade av eller besöker Ronneby, säger Fredrik Johansson.

Hör om hur podcasten skapas – nästan helt av sig själv – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.