Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Berättelserna från livet på Tjärö har blivit en ny bok av Leif Olsson. I klippet får du följa med till ön. Foto: SVT

Hotade sommaridyllen i Blekinge dokumenterad i bok

Uppdaterad
Publicerad

En av kustbandets semesterpärlor, sommaridyllen Tjärö i Blekinges skärgård, har lockat turister i decennier. Men det var nära att det tog slut. Nu har berättelserna från livet på ön genom historien blivit till en ny bok.

– Människor har en väldigt nära anknytning till Tjärö, säger författaren Leif Olsson.

Svenska Turistföreningen (STF) köpte Tjärö 1939. Sedan dess har turisterna strömmat till ön.

Paus från FN

En av de många turisterna på ön och en återkommande besökare var FN:s förre generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Men den nya boken ”Tjärö – en oas i Blekinge skärgård” går tillbaka i tiden längre än så.

Från bronsåldern och framåt berättas om de fiskare och bönder som befolkat öns gårdar och torp.

– Ett sätt att bevara en ö kan vara att skriva en bok om dess historia. Jag vill att Tjärö ska bevaras till kommande generationer så att även mina barnbarn och andra i framtiden ska kunna komma hit, säger författaren Leif Olsson.

”Har funnits hot”

Han berättar att det inte alltid, efter olika ägarbyten, varit självklart att byggnaderna från 1600-, 1700- och 1800-talen skulle bevaras som turistmål.

– Det har funnits hot om att det skulle bli bostadsrättsföreningar. Det hade varit förödande för en så här vacker ö, men det blev inte så, säger Leif Olsson.

Följ med till Tjärö genom att se klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer