Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marco Paulsson från Karlshamn söker efter musiker som kan vara med och spela musik när han läser dikter på ensambegravningar. Foto: Cajsa Sjöbeck/SVT

Efterlysningen: musiker som kan spela på ensambegravningar

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamnsbon Marco Paulsson är en av nästan 2000 personer i Sverige som på sin fritid spelar musik eller läser dikter för de personer som begravs ensamma utan att ha någon närstående närvarande. Marco som har bakgrund som vigselförrättare ska läsa dikter men efterlyser någon som kan stå för musiken på ensambegravningar.

För två år sedan startade gruppen Du går icke ensam. Idén handlar om att musiker, helt gratis och på sin fritid, sjunger, spelar eller läser en dikt på begravningar för de som inte har någon som sörjer dem eller kommer på deras begravning.

Initiativet har lockat till sig nästan 2000 personer runt om i hela Sverige och en av dem är Marco Paulsson. Tanken är att han ska läsa dikter för de som begravs ensamma. Men då han själv inte är musiker hoppas han hitta någon annan i Blekinge som kan hänga med honom och spela musik.

– Jag känner såhär att ingen ska behöva dö ensam, behöva begravas ensam. Och det vore något fint för mig att få läsa en dikt för en som avlidit som inte har någon med sig, säger han.

Marco Paulsson arbetar också som lokalpolitiker inom Kristdemokraterna i Karlshamn men gör detta på sin fritid.

Starta klippet i spelaren ovan för att höra mer.

I Svenska kyrkan har du alltid tillgång till musiker, präster och vaktmästare. Oavsett om det finns några anhöriga eller ej. För den som tillhör Svenska kyrkan och andra samfund ingår det alltid musiker på en begravning. Om personen som begravs inte är medlem behöver de betala för en musiker.

Om begravningen är borgerlig kan man skriva in i Vita arkivet önskemål om hur ens begravning ska gå till. Skillnaden från en begravningsceremoni enligt exempelvis Svenska kyrkans ordning, är det inte finns några regler som säger vilken sorts musik som måste finnas med. Vissa organisationer tar betalt för att spela och i vissa sammanhang kan man använda streamingtjänster som ljudkälla.

Källa: Fonus, Svenska kyrkan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.