Han tar över makten i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckor av förhandlingar är det nya politiska styret i Ronneby redo att ta över. I minoritet och med betydligt färre nämnder. Ordförande i kommunstyrelsen blir Roger Fredriksson (M).

Efter 80 år av obrutet socialdemokratiskt styre i Ronneby blir det nu stora förändringar. Flera nämnder slås ihop till nya och större enheter och det blir nya ansikten på nästan samtliga topposter i kommunen.

Dessutom ska Ronneby styras i minoritet – något den borgerliga koalitionen ser vissa risker med.

– Det är klart att det kan bli problem, den risken är vi medvetna om. Det gäller att vi är ödmjuka och att vi förankrar viktiga beslut, säger Roger Fredriksson, som blir historisk i sådan mening att han bryter det mångåriga S-styret i kommunen.

Klart är också att Folkpartiet, som efter valet bytt sida, får behålla posten som fullmäktiges ordförande. Där får partiets gruppledare Nils Ingmar Thorell fortsatt förtroende, Thorell blir också ordförande i den nybildade kultur- och fritidsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.