Johan Skoglund, pilot på helikopter 14. Foto: SVT

Han var först på plats efter Jas-kraschen

Uppdaterad
Publicerad

En helikopter som befann sig ute på övning var först på plats för att plocka upp den pilot som sköt sig ut från det havererande Jas-planet.

Av en ren slump handlade övningen om att undsätta personal i nöd i svår terräng. När de skulle gå in för landning hörde de något konstigt på radion och såg strax därefter den höga rökpelaren. 

– Vi svängde om och avbröt vår landning och satte kurs dit med en gång, berättar Johan Skoglund, pilot på helikopter 14.

Räddningshelikopter flyttad

För ett par månader sedan flyttades den räddningshelikopter som funnits i Ronneby till Kristianstad. Det tog 30 minuter för den att komma till olycksplatsen i går, och då hade piloten redan räddats av övningshelikoptern.

– Jag får anta att de hade varit där snabbare om den stått här. Vi hade gärna sett att den hade stått här på F17.

”Hinner tänka mycket”

Nervositeten i helikoptern var påtaglig innan besättningen fått syn på fallskärmen i trädtopparna och den vinkande piloten nere på marken. 

– Man är väldigt fokuserad på det man ska göra, men samtidigt hinner man tänka väldigt mycket innan man kommer fram och ser honom. Man tänker på det värsta som skulle kunna ha hänt. Så det är skönt att det slutade som det gjorde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jas-plan störtade utanför Ronneby

Mer i ämnet