Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Den är så liten så det är lätt att parkera den var som helst, säger Imad Alkeresh om de nya elmopedbilarna hos hemtjänsten i Kallinge. Se mer i klippet. Foto: Martin Axelsson Därth&SVT

Häng med på en tur i hemtjänstens nya elmopedbil

Publicerad

Tak över huvudet, lättparkerade och miljövänliga. I Kallinge har hemtjänstpersonalen bytt cyklarna mot två nya elmopedbilar.

– De är lätta att köra men man får vara försiktig i svängarna, säger medarbetaren Imad Alkeresh.

I mitten av sommaren köpte Ronneby kommun in de nya elmopedbilarna för 60 000 kronor per fordon, som komplement till personalens bilar, el- och sparkcyklar. Och tillskottet i fordonsflottan har gått hem hos personalen.

– De är väldigt populära. Det kan bli lite tjafs om vem som ska få köra dem, säger enhetschef Mevzada Ahmetovic.

Fler kan köra

Elmopedbilarna får köras i max 50 kilometer i timmen, laddas via ett helt vanligt eluttag och kan gå sju mil på en dag – men är endast tänkta att köra inom Kallinge tätort.

– Det är kul. Ibland frågar pensionärerna om de får åka med, säger Imad Alkeresh.

Utöver den extra komforten gör kravet på mopedkörkort att även yngre vikarier har kunnat använda bilarna under sommaren. Nu ska satsningen utvärderas fram till årsskiftet – bland annat för att se hur mopederna klarar vintern.

Följ med på en tur i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.