Foto: TT/Arkiv

Hans bror föll offer: ”Var enorm på att manipulera”

Publicerad

Hans bror litade på bedragaren. Så pass mycket att han lät honom ha kontroll över hans ekonomi. Skulderna tog han med sig in i döden.
– Han har hela tiden haft min bror i klorna. Han blev totalt utnyttjad.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med Anders, som egentligen heter något annat. Han berättar om hur hans nu döde bror lurades till att utnyttjas av storbedragaren, vars tidigare misstänkta grova bedrägerier nu prövas i hovrätten.

Anders berättar om hur hans bror fick kontakt med bedragaren. Han minns inte riktigt vad som förde dem samman, men han förklarar att hans bror redan tidigt var imponerad över bedragarens engagemang i sina företag.

– Han berättade för mig någon gång om hur han verkligen beundrade honom. Att han var en fantastisk affärsman. Han var liksom bländad av hans förträfflighet. I efterhand har jag förstått att han var enorm på att manipulera, berättar Anders.

Upptäckte stora skulder

När brodern dog i november 2016 upptäcktes bland annat en skuld på 200 000 kronor.

Av någon anledning som familjen aldrig riktig förstod så fick bedragaren kontroll över broderns ekonomi.

– Han fick en fullmakt att sköta min brors ekonomi. Vi visste att det var så, men vi kunde inte göra något åt det. En gång när jag ifrågasatte så ringde han och sa att ”du ger fan i att agera i mitt förhållande till din bror”.

Det var först när hans bror gått bort som de stora skulderna upptäcktes.

– Jag har egentligen hela tiden tyckt att något kändes fel. Han hade utnyttjat min bror totalt, flyttat pengar mellan bankerna och tömt kontona. Det var sex-sju lån som var förfalskade och när min bror hämtade ut pensionspengar, så satt han utanför i bilen och väntade, berättar Anders.

Ärendet kring Anders bror är inte en del av det ärende kring bedragaren som nu prövas i hovrätten, utan drivs civilrättsligt.

– Jag hoppas att det här snart är framme vid vägs ände. Jag har slitit hårt med det här och mår såklart inte bra av det. Men jag känner att jag är skyldig min bror och hans familj det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet