Levde cirkuslivet som barn – nu blir det böcker

Publicerad

Han är uppväxt med livet på cirkus. Nu för Max Michelson familjetraditionen vidare genom att skriva barnböckerna om August och Clownen.

Hittills har två böcker kommit ut om August och Clownen. Den första redan i höstas. Men nu drömmer författaren Max Michelson om att kunna ge ut totalt tio böcker i serien under de kommande åren.

Att skriva böckerna är ett sätt för honom att väcka minnena av sina upplevelser som ”cirkusbarn” till liv igen. Det är också ett sätt att hedra hans far som gick bort för några år sedan.

– När mina föräldrar gick bort så insåg jag vilket arv av olika clownnummer jag besitter, säger han.

Max Michelson skriver barnböckerna om August och Clownen. Foto: SVT

Levde cirkusliv i ett år

När han var liten fick Max Michelson till och med följa med runt i ett helt år med en cirkusföreställning i Danmark.

– Jag spenderade hela årskurs tre tillsammans med min far på turné och med cirkusliv så jag fick aldrig uppleva tredje klass i skolan. Det var en fantastisk upplevelse men jag kände mig annorlunda från andra barn, berättar han.

Hans farfars far grundade cirkus Miehe i Danmark för nästan 150 år sedan, år 1870. Cirkusen var en av de största i landet ända fram till 50-talet när den hade sina sista säsonger. Cirkuskonsterna har sedan levt vidare och gått i arv i familjen. Hans farfar var en känd clown i Danmark och Max Michelson framträdde själv på scen som clown fram till 20-årsåldern.

Turnerade runt Blekinge

Tillsammans med sin far Armand Miehe turnerade han runt i Blekinge på 80-talet med clownföreställningen August och Clownen. Det blev minst 120 föreställningar och den blev sedan både inspirationen till barnböckerna som fick samma namn.

– Familjen flyttade till Blekinge och 1986 till 1987 så fick jag åka runt med min far och spela August och Clownen på alla skolor här runtomkring. Det kan vara föräldrar till barn som nu läser böckerna som själva såg föreställningen på 80-talet.

Max Michelson gav upp clowneriet och slog sig in på en helt annan karriär. Idag är han 49 år och bor på Hasslö. Han driver också ett konsultföretag i Ronneby.

Han kände att det saknades en barnboksserie i cirkusmiljö. Då satte han sig ner och skrev.

– Eftersom jag arbetar med pedagogik i vanliga fall så kände jag att om jag skulle kunna möta pedagogiken med alla clownnummer så skulle det kunna bli något riktigt bra för alla barn. Det är kul att kunna komma med ett nytt koncept i barnboksvärlden.

Okej att vara annorlunda

I böckerna berättas olika cirkusinspirerade historier om clowners äventyr med sensmoralen att alla är lika mycket värda och att det är okej att få vara annorlunda som barn. Tanken är att uppmuntra barnen som läser till att våga sticka ut från mängden.

Inspirationen till historierna har han tagit från clownnummer som har framförts på riktiga cirkusar. En del så långt tillbaka som från hans farfars tid i början av 1900- talet.

Böckerna illustreras av Cecilia Westberg från Karlskrona. Hittills har drygt 300 böcker sålts och för varje bok doneras tre kronor till Barncancerfonden.

I slutet på varje bok finns också teckningar som barnen får fylla i och Max Michelson berättar att han fått mycket positiv respons på böckerna från barn och föräldrar. En del barn har också skickat in sina egna clownteckningar till böckernas hemsida.

– Det är jättekul att se responsen och barnens egna teckningar är jättefina, tycker han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.