Tio hundar från Ukraina har anlänt till Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen anlände Mariia Benderova, 21, till Verköhamnen i Karlskrona, med tio av sina hundar från kenneln hemma i Ukraina. Tillsammans har de tagit sig genom Polen och sedan över till Sverige med färjan.

– Nu är vi äntligen trygga, men trötta, säger hon med lilla Prada i famnen.

Mariia Benderova driver kenneln med sin mamma i östra Ukraina. Med ryska bomber och trupper omkring sig vågade de inte längre vara kvar – men ville inte lämna sina hundar.

Till slut fick hon kontakt med de svenska uppfödarna Maria Björn och Kamilla Nordén, som nu har hjälpt henne och ett tiotal av hundarna att ta sig till Sverige. Hennes mamma är ännu kvar med de resterande hundarna.

– Jag är orolig för min familj som är kvar i Ukraina med våra andra hundar, säger Mariia Benderova.

Flera timmars väntan i tullen

Trots att samtliga hundar både hade pass och friskintyg krävdes en hel dag av rutinkontroller i tullen i Verköhamnen.

Hundarna fraktades med burar i bilen under färjeresan men fick inte släppas ut förrän Jordbruksverket hade dubbelkollat både hundarna och deras handlingar.

– Någon kissade på sig och en hund började bli svag, men nu har de äntligen fått sträcka på sig och fått äta. Det är tragiskt att det skulle ta så lång tid när de äntligen var framme, säger Maria Björn, som nu ska ta hand om hundarna på sin egen kennel i Gärds Köpinge, utanför Kristianstad.

Redan tagit in hundar från Ukraina

Några ukrainska hundar har redan flyttat in på gården och totalt väntas totalt 41 stycken att bo tillfälligt hos Maria Björn. Hur länge det blir är det ingen som kan veta, menar hon.

– Det är så många som inte vågar lämna sina djur för att fly från landet. Då vill jag kunna hjälpa genom att ta emot deras hundar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.