Blekinges hertiginna får en lekyta i Grevagårdens trädgård i centrala Karlskrona i doppresent. Foto: Chris O'Neill / Ola Åkerborn

Blekingeprinsessans doppresent – ett eget lekrum

Uppdaterad
Publicerad

En historieinspirerad lekplats – i museets barockträdgård. Och ett lekrum inomhus. Det blir Blekinges doppresent till länets första hertiginna genom tiderna.

Prinsessan Adrienne Josephine Alice föddes den 9 mars i år och utnämndes till hertiginna av Blekinge. När hon i morgon döps i Drottningholms slottkyrka är det landshövding Sten Nordin som överlämnar dopgåvan. Och vid en presskonferens i dag avslöjades vad Blekinge ger till sin egen hertiginna – en lekyta i Grevagårdens trädgård i centrala Karlskrona och ett lekrum inne i museets lokaler.

– Detta är en doppresent som ska vara tillgänglig för barn som vill leka fram kunskap och förståelse för vår historia, säger landshövding Sten Nordin.

Prinsessan Adriennes lekrum ska stå färdig våren 2020, då hon är tillräckligt stor för att själv gå runt på platsen.

– Vi vet att barnens bästa är något som hela kungahuset brinner för och vi är därmed väldigt glada över att kunna ge en present som ska inspirera många barn till lek, säger regionrådet Christina Mattisson (S).

Wachtmeisterska palatset, i dagligt tal Grevagården, uppfördes 1703-1705 och är Karlskronas äldsta stenhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.