Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd i Karlshamn. Foto: SVT

Karlshamns underskott är bland de största i landet

Uppdaterad
Publicerad

En jämförelse av ekonomin i landets kommuner visar att var fjärde går back. I Blekinge har Olofström och Karlshamn minus. Karlshamns underskott är till och med bland de tre största i landet.

När Sveriges kommuner och landsting, SKL, släppte sin senaste ekonomirapport visade den dystra siffror. Som SVT Nyheter rapporterade på måndagen gick 69 av landets 290 kommuner med underskott 2018.

Sparpaket väntar

SKL flaggar därför för att det kan bli både besparingar och höjd skatt runtom i landet. Av Blekinges kommuner går Olofström och Karlshamn back med 12 respektive 110 miljoner kronor. Karlshamns underskott är till och med bland de tre största i landet, visar tidigare siffror från SCB och som tidningen Dagens Samhälle uppmärksammat.

– Vi har varnat länge under många år. Men den politiska ledningen har inte tagit signalerna på allvar. Och nu står Karlshamn här med ett resultat per capita som är det sämsta i Sverige bland landets alla kommuner. Det är en oerhört alarmerande situation, säger Magnus Gärdebring (M), som är oppositionsråd i Karlshamn.

Magnus Gärdebring, gruppledare för Moderaterna i Karlshamn Foto: SVT

Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) svarar.

– Det finns förklaringar till varför vi har hamnat så lågt. Men oavsett det så har vi en allvarlig situation.

Slår tillbaka

Per-Ola Mattsson slår också tillbaka mot kritiken och säger att Moderaternas politik inte skulle ha gjort någon avgörande skillnad.

– När vi har tittat hur oppositionen har lagt sina budgetar är de snarlika våra.

Per-Ola Mattsson menar också att planerade besparingar kommer att få rätsida på Karlshamns ekonomi.

– Vi skulle inte ha haft ett sådant här underskott. Men nu hamnade vi där och socialen är den enskilt största orsaken. Vi tar tag i situationen nu och ser till att vi förbättrar resultatet. Vi ser över alla våra kostnader. Vi ser över våra hyreskontrakt, förhandlar om och lämnar lokaler vi inte behöver. Till exempel att renovera och modernisera en förskola är halva priset mot att bygga en ny.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.