Yorkshireterriern Zigge och Aura Häikiö tillsammans med golden retrievern Gigi. Foto: SVT/Michelle Hallberg

Här är Blekinges mest hundtäta kommun

Publicerad

Har du sett mycket hundar i Sölvesborg? Det är i så fall inte så konstigt. Kommunen är nämligen Blekinges mest hundtäta. Här bor det drygt 150 hundar per 1000 invånare.

I Sölvesborg bor det 2834 hundar – främst schäfrar, cocker spaniel och labradorer. Och det här gör just Sölvesborg till Blekinges mest hundtäta kommun.

Men faktiskt är det så att alla Blekinges kommuner ligger över rikssnittet i hundtäthet. I Sölvesborg finns drygt 150 hundar per 1000 invånare – motsvarande rikssiffra är 95.

– Jag älskar att promenera och spendera tid med honom. När man är hemma så är man aldrig ensam, för han är alltid där, säger Aura Häikiö som har hunden Gigi.

Ökade förra året

I hela Blekinge bor det just nu 20 342 hundar, enligt ny statistik från Jordbruksverkets hundregister.

Åsele och Sorsele i Västerbotten är landets hundtätaste kommuner med 302 hundar per 1 000 invånare. Det totala antalet registrerade hundar ökade i hela landet under förra året.

Se mer från hundtäta Sölvesborg i klippet ovan.

Källa: Jordbruksverket/SCB Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.