Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningsdykarna Erik Svensson och Petter Sundbye letar efter den försvunna mannen i 55-årsåldern. Till sin hjälp har de avancerad teknik i form av en fjärrstyrd undervattensfarkost. Foto: SVT

Unika hjälpen i sökandet efter försvunne mannen: en robot

Uppdaterad
Publicerad

Flera timmar i sträck är de under vattenytan för att finkamma havsbottnen utanför Karlskrona. Räddningsdykarnas uppdrag är att hitta den försvunne mannen i 55-årsåldern. Till sin hjälp har de avancerad teknik – en av Kustbevakningens två fjärrstyrda undervattensfarkoster ROV.

I letandet samarbetar polisen med Kustbevakningens räddningsdykare. I havet utanför Karlskrona befinner sig dykarna flera timmar i sträck under vattenytan för att undersöka de platser som polisen pekat ut.

– Man förlorar temperaturen. Det kanske är det som är ett av de största bekymren för vår del, säger Erik Svensson.

Finkammar havsbottnen

Vanligtvis är han stationerad på Kustbevakningen i Oskarshamn. Men nu är han förflyttad till Karlskrona för att ingå i arbetslaget bakom den insats som finkammar havsbottnen efter den försvunna mannen i 55-årsåldern.

Han berättar att det krävs mycket erfarenhet och förberedelser inför den här typen av uppdrag.

– Inför uppdrag att hitta en försvunnen person övar man till exempel med dockor. När uppdraget väl börjar känner jag mig som en jakthund. Jag vill vara den som finner det vi söker och lyckas med uppdraget, säger Erik Svensson.

”Effektiva att använda”

I insatsen använder nu dykarna avancerad teknisk utrustning. De har tillgång till en av Kustbevakningens två robotar av typen fjärrstyrd undervattensfarkost, så kallad ROV (remotely operated underwater vehicle), som har satts in i sökandet.

– Det är en robot som söker på botten med kamera istället för att man själv ska dyka. De är effektiva och bra att använda. Då är det ingen risk att någon skadar sig, säger Erik Svensson. 

I videon får du höra Erik Svensson berätta mer om uppdraget att dyka efter den försvunna mannen i 55-årsåldern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunne mannen i Karlskrona

Mer i ämnet