Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kung Carl XVI Gustaf fick en Blekingeeka i gåva under ett besök i länet 1988. Men ekan lämnades tillbaka och bor sedan dess på Blekinge museum. Foto: SVT

Här är ekan som kungen fick i gåva 1988 – lämnades tillbaka till museet

Uppdaterad
Publicerad

Vid Eriksgata i Blekinge i maj 1988 fick kungen en gåva – en Blekingeeka.

Ekan levererades till Sollidens slott på Öland, men återlämnades en tid senare till länsmuseet.

– Tanken var att ge honom något riktigt blekingskt härifrån och vad passar då bättre än en Blekingeeka, säger Ola Palmgren på Blekinge museum.

Där står den kvar – Blekingeekan som gavs som en gåva till kung Carl XVI Gustaf under länsbesöket 1988. Ekan fick namnet Camilla efter dåvarande landshövdingen Camilla Odhnoff.

Efter kungens Eriksgata kördes ekan till Öland av Blekinge Museums dåvarande chef Ingemar Jeppsson tillsammans med Sune Thidell, då ordförande i Blekingeekornas förbund. 

Men ekan visade sig svårmanövrerad och lämnades därför tillbaka igen. Den deponerades i syfte att kunna lånas ut till särskilt intresserade ungdomar i länet.

Fortfarande kungens eka

När Konungen nu kommer på besök till Karlskrona så kommer givetvis hans eka att visas för honom, säger Ola Palmgren.

– Det är fortfarande kungens eka, vi bara vårdar den ömt i hans frånvaro.

I klippet: Se mer av ekan och gamla bilder på kungens gåva.

Eriksgata

Ordet ”Eriksgata”  används i dag i samband med en ny monarks första officiella besök i Sveriges län.

Traditionen har sitt ursprung i medeltidslagarna som bestämde, att den nyvalde kungen skulle företa en färd till de viktigaste landskapen. Färden ingick i kunga­tillsättnings­proceduren.

Källa: Kungahuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.