Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Espedalsskolans rektor Malin Holm visar hur skolan mäter bullernivå och luftkvalitet genom digitala verktyg Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Ronnebyskolan först i Blekinge med digital övervakning

Uppdaterad
Publicerad

På Espedalsskolan i Ronneby sitter speciella sensorer uppe i klassrum, matsal och kapprum. De hjälper till att hålla koll på skolans bullernivå, luftkvalitet och temperatur.

– Vi har jättemycket nytta av det här, säger skolans rektor Malin Holm.

Via sin dator kunde Malin Holm se att luftkvaliteten sjönk i ett av klassrummen.

– Det visade sig att ventilationen strulade. Då kunde jag skicka en graf på hur koldioxidhalten steg i rummet och så fick vi det åtgärdat direkt.

Internet of Things

I höstas blev låg- och mellanstadieskolan Espedalsskolan i Ronneby först i Blekinge med att mäta alltifrån decibelnivå till mängden luftpartiklar i skolan genom digitala verktyg. Tekniken bakom heter Internet of Things.

Först i Blekinge

Pilotprojektet är ett samarbete mellan Affärsverken och Ronnebys IT-avdelning. Nu är tanken att det framgångsrika projektet ska spridas över kommunen.

– Fler skolor kan vara på gång med den här tekniken. Vi funderar även på att installera det på boende inom funktionsstöd, säger Emma Hessbo, digitaliseringsstrateg på Ronneby kommun.

Internet of Things

Sakernas internet (från engelskans Internet of Things, IoT) är ett samlingsnamn för de tekniker som gör att saker med inbyggd elektronik och internetuppkoppling, kan styras eller utbyta data över ett nätverk. Exempel på föremål kan vara hushållsapparater, kläder, maskiner, fordon och byggnader.

Källa: IOT Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.