Foto: Maria Makar

Här är försvarets nya helikopter

Uppdaterad
Publicerad

I dag visade försvaret upp sin nya sjöoperativa helikopter, HKP14F, vid en överlämningsceremoni i Ronneby. Marinens musikkår, försvarsminister Peter Hultqvist (S) och flygvapenchefen Mats Helgesson närvarade.

Helikoptern är den första av nio beställda sjöoperativa versioner av helikoptertypen NH90 ASW, anti submarine warfare, och den första av 18 beställa HKP14 som levereras i den slutliga utformning som är beställd.

Helikoptern, som är tillverkad i Tyskland och rymmer 20 personer, kan spana av stora ytor både under och ovan vatten och den fungerar även bra nattetid. Det gör att den kan användas under u-båtsjak. Men egentligen skulle helikoptern levereras redan för flera år sedan.

– Vi har legat på leverantörerna och kan bara beklaga att det tog så lång tid. Men nu är helikoptern äntligen här och den bidrar till en stärkt svensk försvarsförmåga, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.