Janica Eriksson, kyrkogårdskoordinator på Ronneby kyrkogårdsförvaltning Foto: SVT

Här är den första kyrkogården i orörd mark

Uppdaterad
Publicerad

Fågellunden är en kyrkogård i skogen, bland träd och fågelkvitter. Bredåkra kyrkogård är troligen först i landet med en begravningsplats i orörd mark.

Ute i skogen intill Bredåkra kyrkogård i Ronneby kommun växer just nu en helt unik begravningsplats fram.

I en grönskande skogsglänta i utkanten av den nuvarande kyrkogården skapas Fågellunden – troligen Sveriges första begravningsplats i orörd mark.

– Det är liknande en askgravlund, men signumet för Fågellunden är att det är en helt och hållet skoglig begravning. Här ska naturen få fritt spelrum och inga gravstenar är tillåtna, berättar kyrkogårdskoordinator Janica Eriksson.

Varför tror ni på den här idén?

– Jag tror det tilltalar många människor att få ligga i orörd natur. Det är ju sådana tider också att många är avflyttade hemifrån och har inte möjlighet att sköta en traditionell grav.

Namnskyltar på träden

Idén kom från den natur- och fågelintresserade kyrkogårdschefen i församlingen.

Bara en liten justering har gjorts för att anpassa skogen till gravplats – en liten enkel stig av träflis för att anhöriga ska kunna ta sig fram till just ”sitt träd”.

– De anhöriga kan få välja till att sätta upp en namnskylt gjord utav trä vid trädet där den anhöriga är begravd, säger Janica Eriksson.

Inga ljus får tändas

BLT var först med att berätta om Fågellunden, där varje träd kommer att omges av fyra askgravplatser.

Totalt kommer den nya kyrkogården att ha plats för 56 begravningsplatser.

Det kommer inte vara tillåtet att tända ljus vid skogsgravarna. För det ändamålet kommer det att finnas en särskild minnesplats en bit därifrån.

Än vilar ingen i Fågellunden, men den första begravningen kommer att hållas inom några veckor.

Arbetledare Maria Flygare och kyrkogårdskoordinator Janica Eriksson. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.