På grund av coronapandemin kunde Robert Johannesson i Rödeby inte åka och titta på det lutande tornet i Pisa. Nu har han byggt det i pepparkaksdeg. Foto: SVT

Här är lutande tornet i Pisa – i pepparkaka

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra årets stora bygge – en pepparkaksmodell av kyrkan Notre Dame – tänkte Robert Johannesson i Rödeby minska ambitionsnivån i år. Men det blev ett minst lika avancerat – det lutande tornet i Pisa.

40-50 timmar har Robert Johannesson lagt på årets pepparkakshus – en modell av det lutande tornet i Pisa. För att färdigställa bygget har det krävts cirka tio paket pepparkaksdeg, sex paket florsocker och över 144 pelare, gjorda av sockerfondant.

– Det svåraste var pelarna. Men efter ett antal experiment hittade jag en lösning som fick duga, säger Robert Johannesson.

Vanligtvis gör han byggnader som han har besökt – men den regeln fick han göra undantag från i år.

– Vi skulle ha åkt dit och tittat på det, men det blev ju inställt. Alla fick ju ställa in allting i år. Så jag bygger det lite på känn, säger Robert Johannesson.

I videoklippet berättar Robert Johannesson mer om pepparkaksbygget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.