Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johanna Andersson, verksamhetssamordnare på socialförvaltningen berätta om det nya stödboendet i videoklippet. Foto: SVT

Efterlängtad inflytt i nytt boende i Karlskrona för kvinnor med missbruk

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år utan behandlingshem för kvinnor i Karlskrona öppnar nu ett alternativ – ett stödboende där kvinnor med beroendeproblematik får hjälp att skapa en ny tillvaro.

– Man får stöd att bygga upp ett liv som man har tappat, eller kanske aldrig haft, säger Johanna Andersson, samordnare på socialförvaltningen.

Stödboendet kallas Viljan, och består i dagsläget av två lägenheter för kvinnor med alkohol- eller narkotikamissbruk.

Därutöver finns en gemensam lägenhet i samma byggnad där kvinnorna kan träffa personal sju dagar i veckan för att få stöd, hjälp och gemenskap.

– När man kommer hit får man stöd i sin vardag att upprätta nykterhet och drogfrihet. Man får också verktyg att bibehålla det över tid, säger Johanna Andersson.

”Härligt att vi nått hit”

I januari påbörjade förvaltningen arbetet med stödboendet och nu ska de två första kvinnorna flytta in.

– Det är härligt att vi har nått hit. Det är en jämställdhetsfråga. Vi har ett behandlingshem för män sedan tidigare och nu skapar vi något för kvinnor i Karlskrona också, säger Jörgen Anehäll, enhetschef på socialförvaltningen.

Se mer om stödboendet i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.