Foto: SVT

Här återförenas besättningen från U 137-dramat

Publicerad

HMS Västervik var det första marina fartyget på plats vid U 137 för 40 år sedan. I dag återförenades besättningen för att dela gamla minnen, och det som lever kvar starkast hos de flesta är när den ryska ubåtskaptenen Gusjin skulle förhöras ombord på fartyget.

– Då var vi på helspänn, säger Roger Kvarnhammar, fd signalmatros.

Under natten till den 28 oktober går U 137 på grund i Gåsefjärden i Karlskrona skärgård. Ubåten upptäcks först nästa morgon av två fiskare som genast slår larm. Och det första fartyget som skickas ut är torpedbåten HMS Västervik.

– Man trodde ju först inte det var sant, men vi stod med kikare och tittade. Då ser vi plötsligt den här blåvita flaggan med hammaren och skäran. Det var en otrolig känsla, säger Kaj Riesterer, signalmatros på HMS Västervik.

I tio dagar låg HMS Västervik på vakt vid den grundstötta ubåten. Och snart beslutades att den ryska ubåtskaptenen Gusjin skulle tas ombord för att förhöras.

– Då skulle vi stå med kulsprutorna och svepa över vattnet för att ingjuta allvar och skräck hos honom, säger Roger Kvarnhammar.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.