Arne Stivén står utanför gamla varuhuset Stivéns – som i dag är en privat lagerlokal. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Här återvänder Stivén till resterna av sitt varuhus – mitt ute i Harstorp

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i den lilla byn Harstorp, mellan Fridlevstad och Rosenholm, fanns det under 70-talet ett stort varuhus. På sin tid kunde det via den krokiga landsvägen locka hundratals besökare varje dag. Nu återvänder Arne Stivén, mannen bakom verksamheten, till platsen för första gången sedan han lämnade den.

Du är kanske en av dem som minns lågprismarknaden Stivéns utanför Karlskrona, och kanske till och med har besökt den?

Under 70-talet startade bysonen Arne sin egen firma som växte sig stor och utvecklades till ett varuhus på tomten bredvid sin pappas sommarstuga. Han byggde upp sin verksamhet och även sitt eget bostadshus på tomten intill och drev sin lågprismarknad i bygden i flera år.

Sveriges övergivna platser

– Jag har varit med och format Harstorp till vad det är i dag. Jag såg även till att de fixade vägen, tidigare var den ännu krokigare, säger han och ser sig omkring.

I klippet ovan besöker Arne Stivén platsen för första gången sedan verksamheten flyttade från Harstorp 1982 – följ med på hans rundtur bland gamla minnen.

Arne Stivén pekar ut entrén till varuhuset ute i Harstorp, utanför Karlskrona. I dag finns bara grunden kvar från 70-talets lågprismarknad. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet