Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi gör en satsning för att nå det som ligger och skräper hos oss, säger Sofie Samuelsson, miljöutvecklare på Ronenby kommun Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Ronneby kommuns uppmaning: Kom in med gammalt it-skrot

Uppdaterad
Publicerad

På ett år lyckades Ronneby kommun återvinna nästan samtliga av medarbetarnas gamla datorer och mobiltelefoner. Nu bjuder man även in allmänheten att återvinna gammal elektronik – för klimatet och ungdomarnas skull.

– Vi gör en satsning för att nå det som ligger och skräper hos oss. Sedan är tanken att varje gång man får en ny enhet ska en gammal lämnas tillbaka, säger Sofie Samuelsson, miljöutvecklare.

Arbetet med att samla in gammal elektronik började redan förra året, efter att kommunens IT-avdelning upptäckt att endast 8,5 procent av produkterna återvanns under 2021 – resten hamnade på soptippen eller stoppades undan. Året efter återvanns i stället hela 95,5 procent.

Bjuder in allmänheten

På fredag välkomnar man även allmänheten till torget för att lämna in gamla mobiler och surfplattor som inte längre används.

– Det är mycket bra, det är grejer som har livslängd kvar som vi har fått över, säger Per Drysén, kommunens kris- och beredskapssamordnare, som svängde förbi insamlingen under måndagen för att lämna en stationer dator och en skärm.

Pengarna som sparas genom återanvändningen kommer att gå till en satsning på lokala fritidsgårdar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.