Se i videoklippet när Havs- och vattenmyndigheten hittar olagliga ålryssjor. Foto: Havs- och vattenmyndigheten/ SVT

Här avslöjas olagligt ålfiske med hjälp av drönare

Uppdaterad
Publicerad

Det olagliga fisket av den utrotningshotade ålen fortsätter – med omärkta ryssjor som döljs längs sydöstra Sveriges kust.

Men med hjälp av drönare upptäcks allt fler förbjudna fiskeredskap.

Havs- och vattenmyndigheten söker av områden med båt efter olagliga fiskeredskap som används för att fånga in den utrotsningshotade ålen. Men sedan 2016 har de använt drönare för att hitta ålryssjorna – vilket har gett resultat.

Större områden kan lättare sökas av och beslagen blir allt fler.

– Att vi tar många beslag beror på att vi blir effektivare tack vare hjälpmedel, men också att vi får mer erfarenhet var vi ska leta efter redskapen, säger Tobias Jeppsson, fiskerikontrollant på Havs- och vattenmyndigheten.

Tjuvfisket fortsätter

Det är bara yrkesfiskare med licens som får fiska ål – ändå fortsätter tjuvfisket i Östersjön. Havs- och vattenmyndigheten ser dock att deras arbete med att hitta och plocka upp ryssjor ger resultat.

– Vi stör ut fiskeplatser i och med att vi tar beslag, säger Tobias Jeppsson.

Se i videoklippet hur Havs- och vattenmyndigheten letar olagliga ålryssjor med drönare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.