Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anastasia Ruposova, 24, har länge velat lära sig svenska. Sher Khan ser flera fördelar med att lära sig språket. Foto: Teresia Loive/SVT

De lär sig svenska i Olofström – ”Så glada för den här möjligheten”

Publicerad

De första svenskalektionerna i Olofström för ukrainare hölls under tisdagen. Deltagaren Sher-Khan kom till kommunen tillsammans med familjen, ser det som en rolig och nödvändig utmaning att få lära sig ett sjunde språk.

Hör deltagarna berätta om varför det är viktigt för dem i klippet ovan.

Sher-Khan hade precis startat upp ett textil-och läderföretag efter att ha slutat jobba med telekommunikation när de blev tvugna att lämna landet.

Blekinge län och kriget i Ukraina

– Allt handlar om inställning, vi är så glada för den här möjligheten, säger Sher-Khan.

För att Sher-Khan skulle kunna lämna Ukraina trots värnplikten reste de en omväg via Moldavien, Rumänien, Ungern, Österrike, Tyskland för att tillslut komma till Sverige.

24-åringen Anastasiia Ruposova från Kyiv hade sedan några år tidigare velat lära sig svenska och ser fram emot att gå kursen och möta andra ukrainare och svenskar.

– Det är så man lär sig språket som bäst att få hjälpa varandra både vi som är nybörjare och de som är svenskspråkiga, säger Anastasiia Ruposova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet