Foto: Länsstyrelsen BlekingeVisa alla (3)
Visa alla (3)

Här fastnar lodjursfamiljen på bild

Publicerad

Lodjur är tämligen ovanliga i Blekinge. Men här hamnade en hel familj framför kameran.
– Ovanligt, säger rovdjurshandläggare Ulrika Widgren.

Det finns uppskattninsgvis mellan fem och femton lodjur i Blekinge. I november filmades en orädd lodjursunge i trakterna kring Hässlegården och Bastassjö.

– Det är få förunnat att få se ett vuxet lodjur, sade Bertil Larsson, inventerare på länsstyrelsen.

Och i dagarna lyckades länsstyrelsen i Blekinge fånga en hel familj på bild i en inventeringskamera. Den promenerande familjegruppen, bestående av en hona och två ungar, fotograferades nordöst om Rödeby.

– Lodjursbeståndet i Blekinge är ganska stabit. Men det är ovanligt att en familj hamnar framför våra kameror, säger rovdjurshandläggare Ulrika Widgren till SVT Nyheter Blekinge.

Fakta/Lodjur

Visa

I början av 1920-talet var lodjuret nästan utrotat. Det fanns en liten stam i gränstrakterna mellan Jämtland och Västerbotten.

Lodjuret fridlystes i Sverige 1928 och stammen ökade till 700 djur fram till 1980-talet, då lodjuren förekom över större delen av landet.

Under 1980-talet minskade lodjursstammen igen och försvann nästan från Götaland och södra Svealand. Det resulterade i att arten fridlystes i södra Sverige år 1984 samt i hela landet 1991 och det medförde att lodjursstammen växte.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer