Hör Karlskrona kommun och Region Blekinge berätta om årets sommarjobb. Foto: SVT

Här finns sommarjobben i Blekinge – Karlskrona i topp

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags att söka sommarjobb. Flest jobb finns inom vården – men där är det också svårt för kommunerna att rekrytera. Karlskrona kommun ger också unga chansen att jobba som konstnär under sommaren.

Länets största kommun, Karlskrona, ligger i topp på antalet jobb, med hela 1000 vikarietjänster och 300 feriearbeten. Men i samtliga kommuner finns behov.

Så här ser det ut med sommarjobb i Blekinge 2020. Foto: SVT Grafik

Det är främst inom vården som Blekingekommunerna söker vikarier, även om det inte alltid är helt lätt.

– Vi har svårast att rekrytera personal till vården, ibland på grund av utbildningskrav och körkort, säger Malin Boström på Karlskrona kommun.

Kan börja från 13 år

Den som är 17 år kan ansöka om feriearbete genom sin hemkommun eller Region Blekinge. Inom feriearbete finns allt från jobb inom barnomsorg, vaktmästeri och städ till turism och evenemang, park och trädgård och äldreomsorg.

– Region Blekinge satsar i år på en konstskola som feriearbete, där man får testa på att vara konstnär i ett par veckor i Ronneby, säger Jenny Malmörn på Region Blekinge.

Feriearbetena är ett par veckor och semestervikariaten har en längd på ett antal månader under sommaren.

Feriejobb i alla kommuner

Även om Blekinges kommuner generellt har satt en gräns i de övre tonåren får den som vill börja sommarjobba redan vid 13 års ålder. Innan dess krävs en ansökan hos Arbetsmiljöverket.

Information om årets sommarjobb finns på kommunernas hemsidor och Region Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.