Till Kungsholms fort utanför Karlskrona anlände drygt 250 nya värnpliktiga under måndagen. Foto: SVT/Konrad Olsson

Här flyttar nya rekryter in på Kungsholms fort

Uppdaterad
Publicerad

Sjöstridsskolan hälsade drygt 250 nya rekryter välkomna till sin militära grundutbildning i Karlskrona. Under måndagen gjorde de sig hemmastadda på Kungsholms fort.

Nu har färden över från centrala Karlskrona och Trossö gått till Kungsholmen för alla de rekryter som rycker in i det militära. Det är drygt 250 personer som kommer från olika delar av landet och de välkomnades under måndagen av Försvarsmakten då man ska tillbringa drygt nio månader i Karlskrona.

– Det är första dagen och jag har fått säga hej då till alla hemma. Så jag har försökt läsa på så mycket som möjligt för att vara förberedd, säger 19-åringen Matilda Nilsson från Åkarp.

Introduktion direkt

Väl på plats på Kungsholms fort väntade genomgång av området, inskrivning, utdelning av utrustning och att introduceras i militärens system.

– Det sker saker hela tiden med rutiner och disciplin. Mycket är att stiga upp vid en viss tid, städa, hålla ordning kring hur man klär sig i uniform och sedan kommer det mer utbildning över tid kring bland annat sjukvård, säger Carl-Gustav Gonzalez, kompanichef för grundutbildningskompaniet.

”Bra tillfälle”

26-åringen Kent Joelsson från Kalmartrakten var en av de som fått hämta ut en del utrustning med bland annat en grön hjälm. Han var en av de äldre av rekryterna och hade väntat sig mer ös direkt.

– Vi har fått veta var våra sängar och skåp är nu. Personligen har jag väntat jättelänge på detta och tränat lite men det är lite lugnare än jag väntade mig. Min årgång hade inte allmän värnplikt och sedan har jag haft lite sug så nu kom det ett bra tillfälle att göra värnplikten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.