Filip Wiberg bytte Umeå mot Karlskrona för att kunna utvecklas som hockeyspelare. Foto: Erik Kammerland / SVT

Framtidens ishockeystjärnor skolas i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona hockeygymnasium ger unga spelare möjlighet att satsa på ishockey på gymnasienivå. För tre år sen fick hockeygymnasiet elitstatus. Nu är konkurrensen om platserna stenhård.

Varje år får Karlskrona hockeygymnasium in mellan 250 till 400 ansökningar.

– Det är tufft att komma in, så är det och vi har bara 14 platser. Vi har ett väldigt gott rykte ute i hockeysverige, säger Eric Karlsson, instruktör på Karlskrona Hockeygymnasium.

Olofström

NIU- status

För tre år sen fick Karlskrona hockeygymnasium NIU-status, vilket är en elitcertifiering på gymnasienivå. Det är svenska Svenska Ishockeyförbundet som avgör vilka skolor som får den statusen.

Tack vare elitklassningen lockas unga spelare från hela Sverige till att söka sig till Karlskrona. En av dem som pluggar på skolan där är Ludvig Markman från Linköping.

– Jag såg väldigt bra utvecklingsmöjligheter här, det är en bra organisation med väldigt bra tränare, säger han.

Debut i Hockeyallsvenskan

Stjärnskottet Filip Wiberg, som också går på hockeygymnasiet, har den här säsongen slagit sig in i allsvenska Karlskrona HK:s A-lag.

– Jag gick på hockeygymnasiet uppe i Umeå men deras juniorlag spelade inte i högsta serien. Därför sökte jag mig till Karlskrona för att få spela i ”Superelit” som är högsta serien bland juniorer, säger han.

Filip Wiberg har redan spelat en handfull A-lagsmatcher och gjorde nyligen sitt första mål i Hockeyallsvenskan.

– Målet är att inom tre år debutera i SHL, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olofström

Mer i ämnet