Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flyktiga dvärgväduren Maja, 2, försökte rymma när SVT besökte fyrbenta hoppstjärnan på Barnens Gård i Karlskrona. Se hoppet i klippet ovan. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Här försöker kaninen Maja sätta världsrekord i höjdhopp på Barnens Gård

Uppdaterad
Publicerad

Allt började med att den rymningsbenägna kaninen Maja tog sig ut ur buren på Barnens Gård i Karlskrona.

Och nu kan hon komma att bli världsstjärna i höjdhopp.

Vanligtvis kan en kanin hoppa allt mellan 40 och 50 centimeter högt, men staketet på 108 centimeter i kaninernas inhängnad var en baggis för tvååriga Maja.

Guinness World Records

Flyktförsöket fångades på film – den har nu skickats till Guinness World Records för granskning. Även när SVT var på besök bjöd Maja på ett nytt hopp.

– Hon rymmer flera gånger om dagen faktiskt, så det har blivit en stor grej att vi alla måste hjälpas åt att fånga Maja, säger Signe Alm som jobbar på Barnens Gård.

Alla rymningsplaner har lett till att Maja fått flytta till en annan inhägnad i väntan på svar från Guinness.

Se Maja rekordhoppa i klippet ovan

KANINREKORD I VÄRLDEN

Världsrekordet i högsta kaninhopp innehas just nu av den tjeckiska kaninen Holloway, som hoppade 107 centimeter på en hopptävling i mars 2023.

Vad gäller längsta hoppet, så är det på över tre meter av kaninen Yabo i Danmark 1999.

Världens äldsta kanin då? Det påstås vara Flopsy från Australien som levde i 18 år och 10 månader. Därefter är rekordet taget av Mick i USA som dog under 2019, 16 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.