Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Scener, ljus och ljud fraktas på en flotte till skärgårdsön Tjärö där en konst- och musikfestival byggs upp. Foto: SVT/Stina Sandström Visa alla (4)
Visa alla (4)

Skärgårdsö blir festival – scenerna fraktas på flotte

Publicerad

För tredje året i rad anordnas konst- och musikfestivalen PLX på Tjärö i Blekinge skärgård. Men att frakta en hel festival till en skärgårdsö är ett lite speciellt arbete.
– Det är ett äventyr att frakta ut allting, säger Alexander Höglund, arrangör.

Till konst- och musikfestivalen PLX som anordnas på Tjärö i Karlshamns skärgård går det bara att ta sig till med båt. Det innebär också att all teknik och utrustning som behövs till festivalen måste fraktas sjövägen – något som arrangörerna har löst med en slags flotta.

Alexander Höglund är en av arrangörerna av konst- och musikfestivalen PLX.

– Vi fraktar tre stora scener, lampor, högtalare och konstverk och kör pendeltrafik här hela veckan. Det är ett äventyr att frakta ut allt och klara av logistiken, säger Alexander Höglund, en av festivalarrangörerna.

Festivalen anordnas av konstgruppen PLX som främst är baserad i Malmö och Stockholm och som varit aktiv i över tio år.

Speciell festivalupplevelse

Sedan tre år tillbaka har festivalen med samma namn, PLX, anordnats på Tjärö och tanken är att skapa en speciell festivalupplevelse.

– Det är en plats för smalare uttryck som kanske inte får plats på större scener och vi hoppas kunna erbjuda en stor bredd av poesi, techno, rockmusik och installationskonst. Det är en stor rad rad av konstnärliga praktiker som samlas i det totalkonstverket som festivalen är, säger han.

I klippet ovan kan du se hur det ser ut när festivalen fraktas till den lilla skägårdsön.

Foto: SVT/Stina Sandström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer