Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunal tar ut 15 Blekingemedlemmar i strejk, bland annat i Fridlevstads församling. Foto: SVT/Jennifer Alm

Här går kyrkovaktmästarna ut i strejk

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 9 på fredagsmorgonen gick omkring 500 anställda inom Svenska kyrkan ut i strejk i landet. En av dem som strejkar är kyrkovaktmästaren Björn Johannesson i Fridlevstads församling i Karlskrona kommun.

Bakgrunden till strejken är att arbetsgivarorganisationen sagt nej till medlarnas bud i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal.

I Blekinge påverkas Fridlevstads församling, Jämjö pastorat, Nättraby-Hasslö församling och Kyrkhult församling, där vaktmästare och lokalvårdare lägger ner sitt arbete. Det innebär mellan 10 och 15 personer.

– Det känns väldigt konstigt. Vi trodde och hoppades inte att det skulle behöva gå så långt. Det är dålig tajming för oss, växtsäsongen börjar ju nu. Men nu står vi här, och hoppas att vi kan finna en lösning snabbt, säger kyrkovaktmästaren Björn Johannesson i Fridlevstad.

Extraordinär åtgärd

Att medarbetare i Svenska kyrkan går ut i strejk har aldrig tidigare skett. Enligt fackförbundet Kommunal är det en extraordinär åtgärd som man känner sig tvingade till.

– Vi varslade om strejk för att arbetsgivaren inte vill teckna ett likvärdigt omställningsavtal som övriga arbetsmarknaden har. Men man ska komma ihåg att Kommunal tackade ja till medlarnas slutbud inatt. Det var arbetsgivarorganisationen som tackade nej, säger Oskar Engström, konfliktansvarig för Karlskrona Kommunal.

Motparten, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, menar att det avtal som föreslagits är för dyrt och att församlingarna inte har råd.

Bland de yrkesgrupper som omfattas av strejken finns bland annat kyrkvaktmästare, krematoriearbetare och lokalvårdare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.