Här tävlar unga forskare om att få representera Blekinge i riksfinalen. Foto: SVT

Här gör framtidens forskare entré

Uppdaterad
Publicerad

Blekingelevers gymnasiearbeten presenterades under torsdagen som forskarprojekt för en jury. En del av projekten går nu vidare till en riksfinal – med chans att nå ut över hela världen.

Det var 43 ungdomar från fem gymnasieskolor i Blekinge som kämpade om sex åtråvärda finalplatser i Stockholm.

De totalt 21 projekten, som bedömdes av en jury, har undersökt allt från hur alger kan fungera som energikälla och hur framtidens byggteknik skulle kunna se ut.

– Det har varit en fantastisk entusiasm från alla elever, säger utställningens projektledare Mats Olsson.

”Nivån har varit väldigt hög”

Från första början var projekten gymnasiearbeten. Och under torsdagen när de undersökande projekten presenterades för en jury i Kreativums lokaler i Karlshamn, fanns en vilja om bli en av de sex finalprojekten i tävlingen Unga Forskare.

I riksfinalen tävlar projekten om att få medverka vid utställningar i Los Angeles och Kina.

– Ungdomarna i dag ställer väldigt kloka och svåra frågor som de vill undersöka, så nivån har varit väldigt hög i år, säger Helen Björkman, juryns ordförande.

Sex bidrag tävlar i Stockholm

Ett av finalbidragen, som tävlar i Stockholm i slutet av mars, blev Reach-förordningens funktionalitet i Karlskrona. Bakom undersökningen står Malva von Schenck, Karin Mizser och Amanda Olsson från Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona.

– Vi har testat en förordning från EU, Reach-förordningen. Det innebär att du som konsument har rätt att veta vilka kemikalier som din produkt innehåller, säger Karin Mizser.

Hur har det sett ut i Karlskrona?

– Vi har ansett att lagen inte fungerar, vi har undersökt detta på åtta butiker och lagen har fungerat på endast en butik, säger Malva von Schenck.

Här är Blekinges bidrag i riksfinalen

– Den nära framtiden interstellära resor – Axel Jönsson, Axel Tingskull, Ehrensvärdska gymnasiet

– Framtiden byggteknik – Yasir Zahid, Vägga Gymnasieskola

– Kvalitetsundersökning av honung – Malin Welltén, Minna Mathisson, Alva Hafsbrandt Fovaeus, Ida Byggeth, Ehrensvärdska gymnasiet

– Leidenfrosteffekten – Hugo Viertutakk, Erik Lindén, Ehrensvärdska gymnasiet

– Naturlig tandblekning – Frida Lundblad, Vägga Gymnasieskola

– Reach-förordningens funktionalitet i Karlskrona – Malva von Schenck, Karin Mizser, Amanda Olsson, Ehrensvärdska gymnasiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.