Foto: SVT

Här grävs pipfabriken från 1700-talet fram

Uppdaterad
Publicerad

En fabrik från 1700-talet där man då tillverkade kritpipor har nu grävts fram i Karlskrona. En stor ugn och resterna av tiotusentals pipor har hittats dolda under marken.

Just nu pågår en av de största arkeologiska utgrävningarna i Karlskrona. Dolda under marken i närheten av Handelshamnen har rester efter en nästintill intakt 1700-talsfabrik påträffats.

Det handlar om tillverkning av kritpipor och det blir nu första gången som den typen av fabrik undersöks i Sverige.

– Det var många som rökte på den här tiden, men trots att alla gjorde det och det fanns många liknande fabriker, så är det här första gången vi gör en arkeologisk undersökning av en sådan här plats, säger projektledaren Hanna Menander.

Märkta med initialer

Arkeologerna har under flera veckor grävt i området och nu har den stora ugnen, verkstäder och magasin börjat synas. Man har också hittat spår av tillverkningen i form av tiotusentals fragment av pipor.

– Vissa pipor är märkta med NMN, Nils Matheus Nordsteen, som var den som ägde fabriken, berättar arkeologen Robert Bergman Carter.

Se mer av fynden och utgrävningarna i klippet ovan.

Robert Bergman Carter, arkeolog Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.