Foto: SVT/Stina Sandström

Här gympar 300 barn i två veckor: ”Roligare än mobilen”

Publicerad

Ett av landets största gymnastikläger för barn hålls nu i Hällevik för 89:e året. Varje år lockar lägret 300 gymnaster och syftet är att barnen ska röra på sig och komma ut i naturen.

– Det är roligt för då kommer man bort från skärmarna litegrann, säger Albin Lindefjärd.

I den stekheta solen övar gymnasterna på uppvisningen som hålls på lördag. I två veckor har barnen varit på Hälleviklägret i Sölvesborgs kommun och att röra på sig i värmen har inte varit helt lätt varje dag.

– Det har varit jobbigt ibland och vi har behövt ha vissa pauser. Vi har behövt bada väldigt mycket för det har varit jättevarmt vissa dagar, säger Milou Carlberg, lägerbarn.

Bättre hälsa för barnen

Varje dag hålls fem träningspass och ett badpass och all träning sker utomhus på ett stort gräsfält. Bland annat tränas det trampett, matta, artrack, fristående, bom och barr.

– Syftet från början var när gymnastikrörelsen på 20-talet propagerade för gymnastikläger och bättre hälsa för barnen. Nu är det inte bara gymnastik utan vi gör många olika aktiviteter, säger Ulf Sjöberg, lägerhchef.

”Roligare än mobilen”

Att vara aktiv utomhus istället för att sitta inne med till exempel surfplattan eller telefonen verkar gå hem hos barnen.

– Det är roligt för då kommer man bort från skärmarna litegrann, säger Albin Lindefjärd.

– Man gör ju roliga saker hela tiden så det här är roligare än mobilen. Jag vill gärna åka hit nästa år också för det var väldigt roligt, säger Alvin Wallsten.

Foto: SVT/Stina Sandström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.