Saltö hamn görs om till biograf i slutet av augusti. Foto: SVT

Här ska världens första filmfestival på vatten hållas

Uppdaterad
Publicerad

Medan många andra evenemang ställs in i sommar, så ställer Filmfestivalen i Karlskrona om. Deras corona-lösning blir en festival på vatten, vilken också blir världsunik.

Fiskhamnen på Saltö kommer i slutet av augusti bli en biograf, där besökarna kommer se filmerna från sina båtar.

Idén kom när arrangörerna för Carl International Film Festival behövde komma på en coronasäker lösning för att över huvud taget kunna genomföra den årliga filmfestivalen i Karlskrona.

– Vi funderade väldigt länge och jobbade hårt för att genomföra den festival vi hade tänkt oss från början, men vi insåg när sommaren närmade sig att det inte kommer vara genomförbart, säger festivalchefen Henrik JP Åkesson Ruben.

Vattentema på filmerna

Istället för att ge upp planerna helt, ställde man alltså om till att genomföra festivalen i ny tappning. Karlskronas filmfestival blir i år helt unik i sitt slag – enligt arrangörerna värdens första filmfestival på vatten.

– Det har funnits enstaka filmvisningar med det här upplägget, men inte något hel filmfestival på vatten.

Vattentemat kommer att hålla i sig även på filmerna i år.

– Vi inleder med bland annat Göta Kanal och Att angöra en brygga. Riktiga svenska klassiker, säger festivalchefen Henrik JP Åkesson Ruben.

Filmfestivalen äger rum i Karlskrona den 21-26 augusti.

Henrik JP Åkesson Ruben är festivalchef och säger att de aldrig övervägde att ställa in filmfestivalen helt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.