Än i dag kan man hitta mynt i offerkällan i Edestad. Foto: Simon Vinnardag/SVT

Här har Blekingeborna firat midsommar i tusentals år

Publicerad

Blekinge har en av landets äldsta traditioner av att fira midsommar. Offerkällan vid Edestads kyrka har varit en viktig plats för dagen sedan urminnes tider.

Vattnet i offerkällan sägs vara heligt och ha en läkande effekt på sjukdomar och sår. På midsommarafton ska vattnet enligt tradition vara extra kraftfullt.

Därför vallfärdade människor från hela Blekinge hit på årets ljusaste dag, för att dricka av vattnet, ta ett bad och kasta i några mynt.

– Det här var den viktigaste vallfärdsorten i Blekinge, framför allt på 16- och 1700-talet, säger Ola Palmgren som är pedagog på Blekinge museum.

TV: Se hela inslaget här

Lättklädda traditioner

Enligt traditionen ska de tillresta midsommarfirarna även gå tolv varv runt kyrkan för att uppnå full effekt. Men helst utan kläder på.

– Bar man på sjukdomar tänkte man att de sitter i kläderna. Så då tog man helt enkelt av sig alla kläder och det berättas om hur det kunde ligga huvuddukar, kläder och allt möjligt runt om i buskarna kring källan, säger Ola Palmgren.

Tror du att det kommer några midsommarfirare hit i dag?

– Ja jag hoppas att det är några som kommer hit och tar upp den här fina, gamla traditionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.