Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Oskarsvärn i Karlskrona finns förråd med stora takytor som lämpar sig för solceller. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Här invigs Karlskronas största solenergianläggning

Publicerad

Karlskronas största solenergianläggning har invigts på Oskarsvärn. Anläggningen är en miljonsatsning av kommunen för att uppnå hållbara mål och minska klimatpåverkan.

– Satsningen verkar för de hållbara målen som Karlskrona har satt upp, säger Lars Runesson, energiingenjör på Karlskrona kommun.

Karlskronas hittills största anläggning har installerats på ett tak på Oskarsvärn. Den är en del i kommunens satsning för att begränsa klimatpåverkan.

Invigning av politiker

Christopher Larsson (SD) och Morgan Kullberg (M) fick inviga anläggningen.

– Tycker det är positivt att man gör satsningar på energi som gagnar kommunen, sänker våra kostnader och som dessutom är miljövänligt, säger Christopher Larsson (SD), kommunalråd.

Kapacitet och användning

Elen som tillverkas av de monterade solcellsanläggningarna kommer används till verksamheterna på Oskarsvärn. Den nya anläggningen kommer ge drygt 294 kilowatt och är nästan dubbelt så stor som den näst största.

– Hela området här på Oskarsvärn har en årlig användning på cirka 220 000 kilowattimmar så den täcker årsbehovet, säger Lars Runesson, energiingenjör på Karlskrona kommun.

Självförsörjning och hållbarhet

Enligt Lars Runesson är detta en satsning som kommunen gör för att bli mer självförsörjande.

– Satsningen verkar för de hållbara målen som Karlskrona har satt upp, säger han.

Se invigningen av solcellsanläggningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.