Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Sund från Kallinge fick äran att avtäcka det nya monumentet i Brunnsparken – som hedrar alla veteraner. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Här invigs nya monumentet i Brunnsparken – hedrar alla veteraner

Publicerad

Under söndagens firande av veterandagen i Ronneby invigdes ett nytt monument i Brunnsparken. Jenny Sund, som fick avtäcka stenen, hade en bror som omkom under tjänstgöring i Bosnien 1999.

– Det känns bra att den nu står här och är en del av Ronneby, säger hon.

Under årets ceremoni uppmärksammade Försvarsmakten särskilt de veteraner som tjänstgjorde vid UNFICYP på Cypern under åren 1964-1993.

I Ronneby avtäckte Jenny Sund ett monument för de svenskar som tjänstgjort i FN:s fredsbevarande insatser. Hon fick frågan då hennes bror var en av dem som inte kom hem.

– Det var en ära att få vara en del av den här dagen, säger Jenny Sund.

”Det är rörande”

Under ceremonin närvarade flera veteraner i parken, bland annat de två Karlskronaborna Tommy Brånhede, som tjänstgjorde i Jugoslavien och Henrik Skogersson som var i Libanon. De menar att Veterandagen känns extra viktig i år med tanke på situationen i Ukraina.

– Det är en speciell stämning i hela Europa just nu som jag tror påverkar alla. Det känns fint att se att så många har valt att komma hit i dag. Det är rörande, säger Tommy Brånhede, som även representerar Sveriges Veteranförbund.

Veterandagen firades även i Karlskrona under söndagen.

Se Ronnebys nya monument invigas i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.