Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör eleven Zeinab Shamdins tankar om skolsköterskornas lösning i klippet. Foto: Frida Lindhe/SVT

Här kan eleverna själva hämta mensskydd: ”Inte lika pinsamt”

Publicerad

I Karlskrona kommun har eleverna gratis tillgång till mensskydd. På Lyckeby kunskapscentrum har man sett till att eleverna alltid kan hämta skydd – även när skolsköterskorna inte är på plats.

– Det är inte lika pinsamt längre, säger eleven Zeinab Shamdin,

Enligt skolområdeschefen Helén Enarson Allevang så ska det vara möjligt för eleverna på alla kommunala skolor i Karlskrona att ha tillgång till mensskydd utan att kontakta en vuxen.

– Respektive skola löser det utifrån lokala förutsättningar, säger hon.

Automater på toaletterna

Men det är inte bara i Karlskrona som eleverna har tillgång till mensskydd. I Sölvesborg kan eleverna komma och hämta mensskydd hos skolsköterskorna.

– Det finns ett politiskt förslag på tapeten om att införa automater med skydd på utvalda toaletter på skolorna, säger Martin Åsman, barn- och utbildningschef.

– Vi vill komma bort från att eleverna måste gå till skolsköterskorna för att få hjälp med detta.

I Olofströms kommun har eleverna, sedan höstterminens start, fått tillgång till mensskydd via skolsköterskorna. Även där är det tänkt att automater ska sättas upp på en del skolor nästa år.

– Det är ett politiskt beslut, säger Johnny Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Saknas i Ronneby

I Ronneby kommun ser det olika ut beroende på om man tittar på grundskolorna eller gymnasieskolan.

På gymnasieskolan kan eleverna få mensskydd av skolsköterskorna. Om de inte är på plats kan eleverna gå till receptionspersonal och få hjälp.

På Ronnebys grundskolor saknar eleverna tillgång till skydd.

– Det är en viktig fråga och vi håller på att diskutera det, men hittills har vi inte kommit fram till något, säger verksamhetschefen Charlotte Kansikas.

I Karlshamns kommun ser det också olika ut. På låg- och mellanstadiet finns mensskydd utplacerade på toaletter och i vissa klassrum. Men på högstadieskolorna och gymnasieskolan får eleverna gå till skolsköterskan och be om skydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.